Plachtění v Jónském moři

Máme několik přátel, kteří před mnoha a mnoha lety ulítli na plachtění. Někteří více, jiní méně, nicméně úspěšně plachtí. Před pár měsíci jsme vymysleli zopakovat jízdu po řeckých ostrovech v Jónském moři, při které se právě dva z ních na plachtění dali. Postupně se poskládala šestice, v den odjezdu však jeden odpadl a posádku nakonec tvořilo 5 lidí, což s jachtou se třema kajutama skončilo naprosto luxusním pohodlím. Z pěti lidí navíc dva kapitáni, takže se dalo i věřit, že se nepotopíme aspoň v prvních dnech, kdy nebudou ještě příliš nasosaní. Gabča, já a první kapitán Tomáš jsme navíc pobrali lahve se vzduchem a vybavení a přidali si do itineráře potápění.


Cesta do Řecka

První část dovolené spočívala především v sezení v autě. Vybrali jsme trasu Praha - Rozvadov - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Bolzano - Trento - Verona - Modena - Bologna - Ancona, dohromady 1200km. Záměrně jsme vyrazili brzo, asi v sedm večer. Jelikož celá cesta vede po dálnicích, GPS zpočátku tvrdila, že v cíli budeme za nějakých 8-9 hodin. Google Maps daly reálnější odhad - 12 hodin. Cesta přes noc byla rozumná volba, provoz nás nezdržoval, spíš občasná mlha nebo práce na silnicích. Střídali jsme se u řízení několikrát, takže většina posádky se i vyspala. V Anconě jsme byli v sedm ráno. Snídaně, procházka po městě, odpočinek na pláži a nalodění na trajekt přesně v poledne proběhlo v klídku, to byl ten hlavní důvod, proč jsme měli na cestu nějakých 5 hodin rezervu.
Trajekt společnosti ANEK jezdí z Ancony do Igoumenitsy (a pak dále do Patras) každý den v 13:30, a navíc přes léto v některé dny i jeden další (myslím ve 4 odpoledne). Stejnou trasu jezdí i Minoan Lines, ale jsou dražší. Jinou variantou je cesta z Benátek (Venice) do Igoumenitsy. Ušetří to 3-4 hodiny jízdy autem (+ cena benzínu/nafty, v Itálii docela dost) a €12-20 na dálničních poplatcích v Itálii, navíc to přidá €150 za cenu zpátečního lístku na trajekt (1 auto, 4 osoby) a 6-7 hodin strávených na trajektu. Pro nás bylo hlavním důvodem, že trajekt z Benátek jezdí jen v úterý, středu, sobotu a neděli - tzn nedá se dost dobře manipulovat s rozvrhem.

Na trajekt se dají koupit různé lístky, od nejlevnějšího "na palubu" (€53), přes airseats (€74, pohodlná sedadla jako v autobuse; s letadlem se ale srovnat nedá, zas tak super nejsou), až po kabinky s vlastní koupelnou (od €121). Cesta z Ancony trvá 17.5 hodiny, takže pro dospělé zdravé lidi s dostatečnou zásobou alkoholu a/nebo peněz lístky jen na palubu naprosto stačí. Na lodi je jedna restaurace a několik barů, k tomu duty-free obchod. Doporučuju si co nejdříve obsadit vhodný kout, rozložit karimatky, tašky nebo židle a dát jasně najevo, že to je váš pelech. Cestou tam jsme jeli na lodi Hellenic Spirit, nazpět v Superfast VI. Superfast byla jednoznačně modernější, hezčí a čistší, ale zase jsme tam nenašli sprchu.
Co se hodí sbalit na trajekt:
  • Hygienické potřeby (zubní kartáček stačí, ale pro náročnější je alespoň na některých lodích k dispozi sprcha - pak i ručních, mýdlo, šampon apod).
  • Karimatka a spacák. Spí se buď na palubě pod stříškou, takže čerství vzduch, kovová podlaha a může být chladněji (my 15-20°C). Nebo lze najít koutek uvnitř lodi, kde nefouká, leží se na koberci (měkčí než to železo) a je tam celkově tepleji. Podle chuti. Odvážlivci spacák a karimatku nepotřebují, přespí v židli, lehátku nebo na nějaké sedačce - mimo sezónu se místo rozhodně najde v pohodě.
  • Jídlo a alkohol. Není nutné, na lodi je restaurace s rozumnými cenami, jídlo pod €10, kafe €3, pivko myslím €4. Lahve vína v obchodě kolem €10, ale na Superfast VI (cestou zpět) i za €3.
  • Knížka, karty, hry. Cokoliv, čím se zabavíte, pokud nebude stačit alkohol :)
Trajekt přijíždí do Igoumenitsy v osm ráno, a nezaspíte - nejpozději každého probudí siréna a hlášení, že restaurace je otevřená a že se bude brzy přistávat. Řidičům pak řeknou, kdy jít k autům. Ostatní mohou vystoupit pěšky.

Fotky z Ancony a trajektu tuto.

Ioannina a Vikos Gorge

Po vylodění jsme nejřív zamířili do kempu pár kilometrů jižně od Igoumenitsy na snídani. Ta se vydařila, stejně jako osvěžení v moři, po té noci na palubě to byla celkem vzpruha. Čerství jako rybičky jsme sedli do auta a za hoďku byly v Ioannině (dálnice €2). V Řecku jsme byli o 2 dny před vyplutím naší jachty, chtěli jsme je strávit někde suchozemsky.
V Ioannině jsme s Gabčou už dříve byli, ale jen na skok. I tentokrát jsme prošli město, navštívili hrobku Aliho Paši, kterého možná znáte z Hraběte Monte Christa, snědli každý jídla asi za tři běžné osoby, a usídlili se v jediném kempu na břehu jezera Pamvotis.
Druhý den jsme jeli na sever od města, do pohoří Pindus (Vikos–Aoös National Park) a do kaňonu řeky Vikos. Jak jsme se tam dozvěděli, je to podle Guinessovy knihy rekordů nejhlubší kaňon na světě, ale taky se uvádí, že jen díky omezené definici kaňonu. Pěšky jsme obešli vesnici Monodendri, z ní vyšli k místnímu kompletně kamennému klášteru a kus za něj, a úspěšně tím zabili den. Koukněte na fotky, ať víte, o co jde.
Pro zajímavost, nedaleko Ioanniny je městečko Dodoni s moc pěkným amfiteátrem, ale ten jsme nenavštívili.

Fotky z Ioanniny a Vikos Gorge.

Ostrovy

Posádka v dresech
V sobotu ráno po přesunu na Lefkádu (tunel v Preveze €3) následovala lokalizace Tomáše, který teprve ráno dorazil, nalodění nákladu a oběd. Hned, jak to bylo za námi, jsme naskákali, odvázali a podél hořící skládky na Lefkádě vypluli vstříc Jónským ostrovům.
O plachtění se rozepisovat nebudu, bylo to pro čtenáře vcelku nezajímavé. Ráno jsme vstali, odjeli, přes den plachtili, koupali se, potápěli, pozorovali delfíny nebo se prostě jen tak flákali. Večer jsme se uklidili do maríny, zašli na večeři, koukli po městě/vesnici, někdy popili a šli spát. Koukněte na fotky, z toho se dost dá pochopit.
Ze zajímavostí stojí za zmínku jen pár věcí.
Přenocování (kromě Meganisi městské maríny zdarma):
  1. Vathi, Meganisi (soukromá marína hned u vjezdu, €30 za noc, ale s veškerýma službama - voda, elektřina, toalety, sprchy, wifi)
  2. Vathi, Ithaca
  3. Poros, Kefalonia
  4. Argostoli, Kefalonia
  5. Fiscardo, Kefalonia
  6. Kalamos, Kalamos
Fotky z plavby a potápění.

Potápění

Jelikož jsme už před cestou plánovali potápění, tady jsou nashromážděné informace.

Dekompresní komory (nejen v okolí)

  1. Diving and Hyperbaric Medicine, Athens Naval Hospital, Deinokratous 70, 11521, Dr Paul Vavasis
    Athens
    Phone: 0030-210.7216166 Hospital
    Email: 
    diving.medicine.hellas@gmail.com
  2. Department of Hyperbaric & Diving Medicine, St Pauls General Hospital, Ethnikis Antistasis 13155134 Phoenix Area, Director:
    Thessaloniki
    Phone: 
    0031.-493400, 0030 2310 493407
    Email: 
    Theodoris Mesimeris, teomesim@the.forthnet.gr
  3. Kalymnos Hospital, Kalymnos Island, Dodecanese
    Kalymnos Island
    Phone: (+30) 22430 28455
    Email: Director Dr. Nikolaos KOUNTOURIS, noskal@klm.forthnet.gr

Potápěčská centra na Jónských ostrovech

Lefkada

  • Lefkas Diving Center, Nikiana, GR-31100, pevná +30 2645 072 105, mobil +30 6977 576 555 (Christos Chalikias), info@lefkasdivingcenter.gr, http://www.lefkasdivingcenter.gr/. Mají centrum v Nikianě i Nidri (tel do Nidri: +30 697 757 6555). Zajímavé lokality v okolí Nikiany: reefy v okolí ostrůvků Sparti a Skorpidi.
  • Nautilus Diving Club, N38 37.858 E20 36.004, Vasiliki, +30 6936181775, info@underwater.gr, http://www.underwater.gr

Kefalonia

  • Aquatic World Diving, Agia Efimia, 0030 26740 62006, info@aquatic.gr, http://www.aquatic.gr/ (tip: přímo před zátoukou by měl být starověký římksý vrak)
  • Bubbles Diving Center, Skala, +30 26710 83311 - majitel se jmenuje Kostas, několik lidí v různých diskuzích nedoporučovalo
  • Dive-in Kefalonia, Lassi
  • Fiscardo Diving Center, Fiscardo - jediný potápěč, funguje teprve asi dva roky
  • Fiskardo Divers (dříve FNEC), Fiscardo, +30 26740 41182, http://www.fiskardo-divers.com/. S Fiscardo Divers jsme se potápěli a jsou OK. Jsou to Francouzi, původně pracovali na výzkumu velkých mušlí a provozovali muzeum, po jeho zrušení se ale plně věnují provozu dive centra. Zajímavé lokality v okolí: vrak letadla (jen trosky, spíš takový šrot), barge, jeskyně (velmi pěkné, 5-10 minut člunem), vrak trajektu Christina (zhruba 45 minut člunem).

Ithaca

  • Scuba Diving, 138, Spirou Razou Street, Σπύρου Ράζου 138, Βαθύ Ιθάκης, Vathí 283 00, Greece, +30 2674 032795 ‎

Zakinthos

  • Blue Caves Villas, Villa Crystal & Purple, Galasies Spilies, Agios Nikolaos 290 91, +30 693 246 9717, http://bluecavesvillas.gr (to není dive centrum, ale měli by na požádání něco dát dohromady)

Meganisi, Kalamos, Kastos

Nic, nic a nic :(

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vegemite

Kempování Toowoon Bay a potápění Terrigal Haven

Víkend na Slovensku a/nebo trochu taky v Maďarsku